www.mamboteam.com
Културно-информационен център на Република България в Скопие ©  
Начало Новини Събития Изложба "Икони и манастири в България", открита в гр. Щип
Saturday, 06 March 2021
 
 
Изложба "Икони и манастири в България", открита в гр. Щип PDF Print
 

ИЗЛОЖБА „ИКОНИ И МАНАСТИРИ ОТ БЪЛГАРИЯ” В ГРАД ЩИП

 

Изложба „Икони и манастири от България” със съставител Люба Георгиева бе открита от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Република Македония Раковски Лашев в общинската и университетска библиотека на град Щип. Директорът на Българския културен институт в Скопие Димитър Христов говори за иконописните традиции у нас и на Балканите, за видните майстори и школи, чието дело е част от европейското културно наследство. Големият интерес на медиите и на дошлите за откриването на изложбата се свързва и с активното сътрудничество между Българският културен институт и Щипската библиотека. Директорката на библиотеката Вилма Йованова подчерта, че дарението от български книги и организираните значими съвместни прояви допринасят за задълбочаване на културния обмен и приятелството.

Откриването на изложбата е посветено на 200-годишнината от рождението на Захари Зограф, на Празника на град Щип и на предстоящите Рождественски тържества.

След Скопие и Щип изложбата с красиви фоторепродукции на български икони и храмове ще бъде представена и в други градове на Р Македония.

 

 

 
< Prev   Next >
 
Top! Top!