www.mamboteam.com
Културно-информационен център на Република България в Скопие ©  
Начало Новини Събития Денят на народните будители в Охрид и Скопие
Saturday, 06 March 2021
 
 
Денят на народните будители в Охрид и Скопие PDF Print
 

ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ В ОХРИД И СКОПИЕ

 

Денят на народните будители бе отбелязан в град Охрид. По този повод в града гостуваха представители на народно читалище „Кузман Шапкарев” – София и беше представена издадената от читалището нова книга, събрала публицистиката на бележития възрожденец Кузман Шапкарев. За будителите и за книгата говориха историците Александър Гребенаров, Илия Тодев и Светлозар Елдъров, както и Елисавета Шапкарева ,Олга Пърличева и Димитър Христов.

Българското посолство и Културният институт на Република България в Република Македония организираха тържествено честване на празника в салона на посолството с отбелязване на годишнините от рождението на братя Миладинови, с представянето на книгата на Кузман Шапкарев и обявяването на изключително ценното дарение-завещание на г-жа Весела Янева, чиято лична библиотека, със съдействието на Държавния културен институт при МВнР и Посолството вече е част от библиотечния фонд на Културно-информационния център в Скопие. Слова произнесоха посланик Раковски Лашев и научният сътрудник от Центъра по Кирило-Методиевистика при БАН Олга Пърличева.

Във връзка с навършването на пет години от създаването Българския културно-информационен център в Република Македония, неговият директор изказа благодарност на най-значимите дарители на библиотеката с българска литература.

ImageImage
 
< Prev
 
Top! Top!