www.mamboteam.com
Културно-информационен център на Република България в Скопие ©  
Начало Новини Покани за събития ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ НА УЧИЛИЩАТА ПО ИЗКУСТВАТА И ПО КУЛТУРАТА В СОФИЯ
Wednesday, 12 August 2020
 
 
ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ НА УЧИЛИЩАТА ПО ИЗКУСТВАТА И ПО КУЛТУРАТА В СОФИЯ PDF Print

МИНИСТЪР ПЕТЪР CТОЯНОВИЧ ЩЕ ПОВЕДЕ НА 11 МАЙ 2014 Г. ПРАЗНИЧНОТО ШЕСТВИЕ НА УЧИЛИЩАТА ПО ИЗКУСТВАТА И ПО КУЛТУРАТА В СОФИЯ

   На 11 май 2014 г. предстои да честваме паметта на Светите равноапостолни Кирил и Методий, като се върнем към традицията и възникването на този особено любим на всички българи празник – към началото му на ученически и църковен празник. Да припомним, че празникът възниква през 1851 г., когато на 11 май в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие, като не случайно той избира общия църковен празник на двамата светии.

   Отбелязването на 11 май 2014 г. ще включва шествие на ученици и учители от училищата по изкуствата в София, водени от Гвардейския представителен духов оркестър, полагане на цветя пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека, изпълнения на български народни хора.

   Сборен пункт на участниците в празничното шествие на таланта и духа е до пилоните пред Националния дворец на културата от 10:00 часа на 11 май 2014 г. /неделя/. Началото на шествието е от 10:30 ч. в неделя, като министърът на културата д-р Петър Стоянович ще поведе от НДК колоната по следния маршрут: бул. „Витоша”, пл. „Св. Неделя”, Ларгото, пл. „Княз Александър I”, бул. „Цар Освободител”, пл. „Народно събрание”, ул. „15 ноември”, ул. „Оборище”, Народна библиотека и пл. „Св. Ал. Невски”. Предвидени са и кратки спирки по маршрута – на пл. „Княз Александър I”, както и на пл. „Народно събрание”, като на всяка от тях ще има и кратки изпълнения на ученици от Националното училище за танцово изкуство. Учениците ще носят транспаранти с името на училището си, а знаменосци от всяко училище ще носят националното знаме. Осигурено е и трайно спиране на движението на превозни средства по маршрута по време на придвижването на колоната.

   Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълнява маршове и популярни български хора и ръченици по време на шествието, при спирките и на пл. „Св. Александър Невски”, сред които Право тракийско хоро, Дунавско хоро на Дико Илиев, Дайчово хоро, Елено моме, Самоковско хоро, Тракийска ръченица и др. В шествието ще се включат ученици и учители от 7-те училища по изкуствата от гр. София: Национално училище за танцово изкуство, Национално музикално училище „Любомир Пипков”, Национална гимназия за древни езици и култури „Константин – Кирил Философ”, Национален учебен комплекс по култура с Лицей за изучаване на италиански език и култура, Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров”, Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука” и Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография. Част от учениците ще са в народни носии, групирани по фолклорни области. Първата редица ученици ще носи икона на Светите братя Кирил и Методий, както и цветя и венец от името на Министерство на културата. Очаква се в празника да се включат и мъжкият и девическият хор към Национална гимназия за древни езици и култури „Константин – Кирил Философ”.

   В 11:30 часа на 11 май шествието ще е пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, като пред паметника на Светите братя учениците ще поднесат венци и цветя. Очаква се към тържеството да се присъединят и служители на Народната библиотека, които на този ден честват патронния си празник. Празничното шествие ще продължи и към площад „Св. Ал. Невски” - по ул. „Оборище”, като в 12:00 часа учениците ще са пред храм-паметника „Св. Александър Невски”. Пред катедралния храм „Св. Ал. Невски” министър Петър Стоянович ще произнесе слово по повод празника. Хор от ученици от Национално музикално училище „Л. Пипков” ще изпълни любимия химн „Върви народе възродени”, след което ще следват и изпълнения на Гвардейския духов оркестър. Ученици в носии ще изпълняват популярни български хора, като ще поканят към тях да се присъединят и всички желаещи граждани.

 

 
< Prev   Next >
 
Top! Top!