www.mamboteam.com
Културно-информационен център на Република България в Скопие ©  
Начало Новини Събития ПОКАНА ЗА КОНЦЕРТ НА СОФИЯ КВАРТЕТ
Saturday, 06 March 2021
 
 
ПОКАНА ЗА КОНЦЕРТ НА СОФИЯ КВАРТЕТ PDF Print

                                         ДИРЕКЦИЯ ЗА КУЛТУРА И ИЗКУСТВО - СКОПИЕ

ПОСОЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

 БЪЛГАРСКИ  КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР В Р МАКЕДОНИЯ

 

ПОКАНА

ЗА КОНЦЕРТ НА

 СОФИЯ КВАРТЕТ

в рамките на международния фестивал

„Есенни музикални тържества”

на 30 ноември 2012 г./петък/ от 20.00 ч., в салон „19,19”                        на КИЦ– гр. Скопие, срещу Соравия център на ГТЦ

/Вход свободен/

ПРОГРАМА

J.Haydn - String quartet ""

               Allegro con spirito

                Adagio

                Menuetto

                Allegro ma non troppo

Mihail Pekov - String quartet  No 19 op. 225

                        Andante

                        Tango tempo con moddo

                        Andante

                        Vivace

Cenko Minkin - Tango Kalinito

L.van Beethoven - String quartet op. 95 F minor.

                                 Allegro con brio

                            Allegretto ma non troppo

                            Allegro assai Vivace ma serioso

                            Larghetto espressivo. Allegro

“София квартет” на Софийската филхармония в състав Ангел Станков-цигулка, Нанко Димитров-цигулка, Валентин Геров-виола, Джефри Дийн-виолончело, бързо се наложи като водещ камерен  състав,  спечелвайки  признанието  на публиката, критиците и медиите. Неговите цикли “Виенска класика”, “Обичате ли Брамс?”, “Към  Новия свят”, “Руска и френска музика”, “Квартетитe  на  Бетховен”, добиха широка популярност и квартетът е канен на редица  престижни  музикални форуми като Новогодишният музикален фестивал -НДК 2003,  40-юбилеен  международен фестивал на камерната  музика-Пловдив 2004 г. и др. Редица произведения в неговия репертоар са показвани по Националната телевизия и Сателитния канал-България. Квартетът е осъществил световни премиери на произведения от Михаил Пеков и  Димитрис  Темелис. На 15 януари 2007 г. “София квартет” бе поканен да открие камерния фестивал  в прочутата зала “Мегарон музикс” в Солун с произведения на  М. Пеков, Д.Темелис и Бетховен, след което записа втори диск с произведения на Димитрис Темелис. На 14 и 15 ноември 2007 г., “София квартет” изнесе с голям успех два  концерта в Страсбург - в Съвета на Европа и в Катедралата на Страсбург. През 2008 г. направи промоция на компактдиск с трите квартета на М.Пеков с концерти във Виена и Прага.

            През септември 2009 гостува с успех в Япония, а през 2011 в Черна гора.

            През октомври 2011 получава годишната награда “Български будители” на Фондация “Млади Български таланти”.

            Голямо признание за концертната дейност и високи изпълнителски постижения  на  „София квартет” е най-високото  музикално отличие у нас  “Кристална лира”  на  Съюза на музикалните и танцови дейци в България  за 2004 г.

 

      Видният български композитор Ценко Минкин учи композиция при проф. Ал. Райчев. На 12 години прави първите си записи в БНР като пианист, който изпълнява собствени произведения. На 15 години пише квартет за ударни, издаден от ДИ “Музика”. На 19 години се състои първият му авторски концерт в София с камерни и симфонични творби. 20-годишен започва да работи като композитор на свободна практика, пише филмова и театрална музика. От 1998 работи като музикален редактор на “Балкантон”. Съучредител е на Агенцията за авторско право МУЗИКАУТОР и председател на УС.  Автор е на: над 110 камерни, вокални симфонични произведения; хорови и други произведения; на музиката към над 50 игрални и документални филми, от които 15 с награди от световни кинофестивали. Негови творби са изпълнявани в Италия, Франция, Германия, Австрия, Гърция и други страни. Два пъти е бил член на международни журита на кинофестивалите в Будапеща (Унгария) и Пекин (Китай). Носител на Наградата за музика на София (1988) и Почетен диплом за заслуги към българската култура от Министеството на културата (1998).

 
< Prev   Next >
 
Top! Top!