www.mamboteam.com
Културно-информационен център на Република България в Скопие ©  
Начало Новини Покани за събития Oткриване на фотоизложба " П А Р И Ж" на Нина Божидарова
Wednesday, 12 August 2020
 
 
Oткриване на фотоизложба " П А Р И Ж" на Нина Божидарова PDF Print

ПОСОЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

БЪЛГАРСКИЯТ КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР

И ФРЕНСКИЯТ ИНСТИТУТ В СКОПИЕ

 

Ви канят

на откриването на фотоизложбата

 

П А Р И Ж

на Нина Божидарова

 

във вторник, 3 април 2012 г., от 20 часа

във Френския институт в Скопие, Градски зид, блок 5

 

         Д-р Нина Божидарова е родена в София. Завършила е  Литературния институт “М.Горки” в Москва в класа на Андрей Битов – председател на руския ПЕН-център. От много години сътрудничи в руски, български, френски вестници и списания с художествена проза и публицистика. Лауреат на наградата на Министерството на културата на Люксембург за сатирична проза. Доктор по литература (Франция) с участия в научни конференции – САЩ, Англия, България, Франция, чела е лекции по класическа руска литература в американски университети. Автор на две книги – роман и сборник с разкази и на пиеса.

            С фотография се занимава от 2001 г. Интересите й в тази област са предимно в пейзажа, портрета, както и абсурдните комбинации от истина, неистина и всичко останало, което можеш да срещнеш по улиците на големия град. Не е точно репортаж, не е моментно хващане, а една идея, хрумнала на художника по време на движение.

            Задължително придружава снимките си с есеистичен или репортажен текст – не като обяснение, а просто с мисълта, че думите и картината представляват едно цяло.

            Нейни снимки са публикувани в престижните български списания и вестници: “За хората”, “Одисей”, “Словото днес”,”Ева”, в германската преса също.

            Участва в международни фотоизложби. Живее в Париж.

 

 

 

 
< Prev   Next >
 
Top! Top!