www.mamboteam.com
Културно-информационен център на Република България в Скопие ©  
Начало Всички статии
Thursday, 15 April 2021
 
 
Всички статии
Най-учтиво Ви каним на МЕСЕЦ НА БЪЛГАРСКИЯ ФИЛМ В СКОПИЕ, НОЕМВРИ 2011 PDF Print

КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

В РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

 

Най-учтиво Ви каним на

МЕСЕЦ НА БЪЛГАРСКИЯ ФИЛМ В СКОПИЕ, НОЕМВРИ  2011

в салона на Кинотеката на Република Македония

с едни от най-гледаните и награждаваните български игрални филми

през последното десетилетие

ПРОГРАМА

7 ноември 2011, понеделник, от 20 часа

Откриване на Месеца на българския филм

Прожекция на филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”

14 ноември 2011, понеделник, от 18 часа

Прожекция на филма „Прогноза”

21 ноември 2011, понеделник, от 18 часа

Прожекция на филма „Писмо до Америка”

28 ноември 2011, понеделник, от 18 часа

Прожекция на филма „Подгряване на вчерашния обед”

 

Прожекциите са в салона на Кинотеката на Р Македония,

гр. Скопие, ул. Никола Русински бр.1, район Карпош 3

ВХОД СВОБОДЕН

 

***

      Българският културно-информационен център и Българското посолство в Република   Македония, със съдействието на Националния филмов център, откриха за първи път в Скопие Месец на българското игрално кино в салона на Кинотеката на Република Македония с прожекция на филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. В програмата са включени едни от най-гледаните и награждаваните български игрални филми през последното десетилетие като „Писмо до Америка”, „Подгряване на вчерашния обед”, „Прогноза”.

      Големият интерес на публиката и медиите подсказва, че през ноември Месецът на българското кино ще бъде сред акцентите в културния живот на Скопие. Инициативата няма да завърши с изчерпването на програмата в столицата, а предстои да се пренесе в някои от по-големите градове на Република Македония.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Покана за 14.10.2011 PDF Print

П О К А Н А

 

Посолството на Република България

в Република Македония

и Българският културно-информационен център

в Скопие

Ви канят най-учтиво

на литературна вечер

с участието на изтъкнатата българска поетеса

ЕЛКА НЯГОЛОВА,

председател на Славянската литературна

и артистична академия,

на 14 октомври 2011 г. /петък/ от 18 ч.

в салона на Посолството.

 

Очакваме Ви!


     

ЕЛКА НЯГОЛОВА е завършила българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски” и е работила като журналист. Директор е за Балканите на Международната асоциация на писателите и публицистите. Основател и председател е на Славянската литературна и артистична академия. Основател и главен редактор е на списанието за литература, изкуство и общество „Знаци”.

Авторка е на 15 поетични книги. Има 11 престижни национални литературни награди, сред които „Златният Пегас” от „Южна пролет”, Ботевата награда за поезия на ИК „Христо Ботев” за 2005 г., голямата награда „Изворът на Белоногата” за цялостно творчество. Първата носителка е и на Националната литературна награда „Дора Габе”, също за цялостно творчество. Лауреат е на руската литературна награда на името на Л. Н. Толстой, както и на полската награда „Белият ангел на поезията”.

 
Бугарски карикатуристи изложуваат во Прилеп PDF Print

Бугарски карикатуристи изложуваат во Прилеп

Бугарските карикатуристи Чавдар Николов, Ала и Чавдар Георгиеви и Љубомир Михајлов се претставуваат со 40 свои дела на групната изложба отворена во галеријата на Центарот за култура „Марко Цепенков“ во Прилеп. Изложбата е реализирана во соработка со Културно-информативниот центар на Бугарија во Македонија, чиј директор Димитар Христов по овој повод, карикатуристите, меѓу другото, ги нарече витези на доброто, кои можат да ја казнат неправдата, да ги обелоденат гревовите и сами да се казнат, но дека не се злопамтила. „Во моментот во којшто ја објавиле својата пресуда продолжуваат напред како Дон Кихот“, рече тој.

Карикатуристот Чавдар Николов објавува карикатури во бугарски и во британски весници и списанија. Моментално работи како карикатурист во весникот „Новинар“, а е добитник на повеќе награди во Европа. Ала и Чавдар Георгиеви се добитници на над 30 национални и меѓународни награди, а двајцата заедно реализирале изложби во Бугарија, Украина. Љубомир Михајлов е организатор на првата меѓународна изложба на карикатури во Софија во 2010 година, а за своите карикатури е награден со повеќе награди и признанија во Европа. Работи во областа на карикатурата, графичкиот дизајн, илустрацијата и книжевноста. (К.Б.)

 
Скопско лето спектакъл „Лалугер” PDF Print

КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОННИЯТ ЦЕНТЪР НА Р БЪЛГАРИЯ В Р МАКЕДОНИЯ

Ви кани най-учтиво на 8 юли 2011 г., петък, от 22 часа в Музей на град Скопие, вход свободен, 

        на включения в програмата на Скопско лето спектакъл „Лалугер

от Александър Урумов,  режисьор - Юрий Дачев, сценография - Виолета Радкова 
                                           Участва - Николай УРУМОВ

Удостоен с наградата за актьорско майсторство                                                                                     на Международния фестивал на монодрамата в Битоля – 2011 г.

Николай Урумов завършва НАТФИЗ "Кр. Сарафов" през 1990 г. - клас проф. Николай Люцканов. Участия в театрални спектакли-изиграл е 38 роли, сред които като по-значителни откроява следните: Просперо в "Бурята" от Уилям Шекспир, Велико в "Януари" от Йордан Радичков, Хлестаков в "Ревизор" от Н. Гогол, Кулигин в "Три сестри" от А. П. Чехов, Санчо Панса в "Дон Кихот" от Мигел де Сервантес, Бай Ганьо в "Бай Ганьо" от А. Константинов/ Г. Данаилов, Змея в "Змей" от П. Ю. Тодоров/ М. Минков, Той в "Живот в кашони" от Ив. Кулеков и др.

Участия в киното- Актьорът се е снимал в над 55 игрални филма, сред които: "А сега накъде", "А днес накъде" -реж. Рангел Вълчанов, "Вампири, таласъми"-реж. Иван Андонов," Дунав мост"- реж. Иван Андонов, "Закъсняло пълнолуние" - реж. Едуард Захариев, "Хълмът на боровинките"-реж. А. Морфов, "Хайка за вълци"-реж. Ст.Трифонов, "Изпепеляване"-реж.Ст.Трифонов," Моето мъничко нищо"- реж.Д.Боджаков и др.

Награди: "Аскеер" 2000 - за ролята му на Каракалпаков в "Двубой"- НТ "Иван Вазов", "Икар" 2004 - за ролята му на Маргариди от "Криворазбраната цивилизация"- ДТ - Шумен, а с моноспектакълът "Живот в кашони"- ДТ-Габрово , актьорът получава отличия от редица международни фестивали (Албания, Литва, Полша и др.) Изпълнението му на Бай Ганьо през 2002 г е отличено за мъжка роля от фестивалите в Благоевград и Друмевите театрални празници в Шумен.

 
Блуз и Соул фестивал 2011 PDF Print

Вторник, 5 јуни 2011 | 21:00 часот
Летен клуб „Колосеум“ - Градски парк

Програма:

5XL (Бугарија)
Gregor Hilden Band (Германија) со специјален гостин Harriet Lewis (САД)

 

5XL (Бугарија)

5xl-bg

5XL е еден од најдобрите состави на бугарската блуз сцена кој е формиран во 1996. година од страна на гитаристот Борислав Димитров-Боро кој многумина го сметаат за најдобар гитарист во Бугарија кога станува збор за блузот. Идејата беше на едно место да се соберат најдобрите бугарски музичари кои зад себе имаат богат музички опус и кои се докажани како квалитетни исполнители на овој музички жанр. Со многубројни настапи на фестивали, самостојни концерти  и редовни клупски свирки, 5XL  се афирмираа како концертна атракција која предизвикува интерес на љубителите на добрата свирка каде и да се појават. Составот го сочинуваат, покрај Борислав Димитров-Боро и Емил Рачев – гитара, Румен Александров – бас,  Радослав Славчев – тапани и Деси Тилева – вокал.  Составот исполнува авторски материјал, како и познати теми од лектирата на блузот во кои членовите на составот ги вметнуваат на оригинален начин елементите на џезот и рокот на свој препознатлив начин. Ова е прво гостување на блуз состав од Бугарија на скопскиот блуз фестивал, што само по себе претставува предизвик за нашите љубители на блузот да дојдат и да се уверат во квалитетот на 5XL од Бугарија. Нивниот електричен блуз нема д Ве остави рамнодушен!

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 82 - 90 of 129
 
Top! Top!