www.mamboteam.com
Културно-информационен център на Република България в Скопие ©  
Начало Всички статии
Thursday, 15 April 2021
 
 
Всички статии
ПРОВЕЖДАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ PDF Print

                         ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ !!!!

 

          ПРОВЕЖДАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ

 

На 27 януари 2013 г. /неделя/ от 6.00-19.00 ч. в Посолството на Република България в Скопие ще се проведе национален референдум с въпрос Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”

 

Всеки български гражданин с постоянен адрес на територията на Република България към 09.11.2012 г., навършил 18-годишна възраст към датата на референдума, който не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода, може да заяви желание за гласуване в референдума до 01.01.2013 г. чрез попълване на заявление по образец в Посолството. Заявлението може да бъде намерено на сайта на МВнР http://www.mfa.bg/bg/pages/170/index.html

 

Заявленията за участие в референдума се подават по три начина:  

-                     попълват се лично в Посолството

-                     изпращат се по пощата (пощенското клеймо с дата до 01.01.2013)

-                     изпращат се чрез електронната поща на Посолството – This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it , като заявлението следва да в PDF или TIFF формат.

 

На българските граждани, които не са подали заявление, но са се явили да гласуват в деня на референдума и отговарят на изискванията на закона, им се разрешава да упражнят правото си на глас, като се вписват от СИК в допълнителната страница на избирателния списък /под черта/.

В деня на референдума гласоподавателят представя валиден документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна книжка) и Декларация по образец, която попълва на място.

 
Промоция на книгата "Геология на Босилеградско" от Александър Стоянов PDF Print

П О К А Н А

 

  Посолството на Република България в Скопие

  Българският културно-информационен център

Дружество Босилеградско

 

Ви канят

на промоция на книгата

 

ГЕОЛОГИЯ НА БОСИЛЕГРАДСКО

от Александър Стоянов

 

на 6 декември 2012 г. /четвъртък/ от 18.00 ч.

в салона на Посолството.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 
BALKANSKY PDF Print
 
ПОКАНА ЗА КОНЦЕРТ НА СОФИЯ КВАРТЕТ PDF Print

                                         ДИРЕКЦИЯ ЗА КУЛТУРА И ИЗКУСТВО - СКОПИЕ

ПОСОЛСТВО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

 БЪЛГАРСКИ  КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР В Р МАКЕДОНИЯ

 

ПОКАНА

ЗА КОНЦЕРТ НА

 СОФИЯ КВАРТЕТ

в рамките на международния фестивал

„Есенни музикални тържества”

на 30 ноември 2012 г./петък/ от 20.00 ч., в салон „19,19”                        на КИЦ– гр. Скопие, срещу Соравия център на ГТЦ

/Вход свободен/

ПРОГРАМА

J.Haydn - String quartet ""

               Allegro con spirito

                Adagio

                Menuetto

                Allegro ma non troppo

Mihail Pekov - String quartet  No 19 op. 225

                        Andante

                        Tango tempo con moddo

                        Andante

                        Vivace

Cenko Minkin - Tango Kalinito

L.van Beethoven - String quartet op. 95 F minor.

                                 Allegro con brio

                            Allegretto ma non troppo

                            Allegro assai Vivace ma serioso

                            Larghetto espressivo. Allegro

“София квартет” на Софийската филхармония в състав Ангел Станков-цигулка, Нанко Димитров-цигулка, Валентин Геров-виола, Джефри Дийн-виолончело, бързо се наложи като водещ камерен  състав,  спечелвайки  признанието  на публиката, критиците и медиите. Неговите цикли “Виенска класика”, “Обичате ли Брамс?”, “Към  Новия свят”, “Руска и френска музика”, “Квартетитe  на  Бетховен”, добиха широка популярност и квартетът е канен на редица  престижни  музикални форуми като Новогодишният музикален фестивал -НДК 2003,  40-юбилеен  международен фестивал на камерната  музика-Пловдив 2004 г. и др. Редица произведения в неговия репертоар са показвани по Националната телевизия и Сателитния канал-България. Квартетът е осъществил световни премиери на произведения от Михаил Пеков и  Димитрис  Темелис. На 15 януари 2007 г. “София квартет” бе поканен да открие камерния фестивал  в прочутата зала “Мегарон музикс” в Солун с произведения на  М. Пеков, Д.Темелис и Бетховен, след което записа втори диск с произведения на Димитрис Темелис. На 14 и 15 ноември 2007 г., “София квартет” изнесе с голям успех два  концерта в Страсбург - в Съвета на Европа и в Катедралата на Страсбург. През 2008 г. направи промоция на компактдиск с трите квартета на М.Пеков с концерти във Виена и Прага.

            През септември 2009 гостува с успех в Япония, а през 2011 в Черна гора.

            През октомври 2011 получава годишната награда “Български будители” на Фондация “Млади Български таланти”.

            Голямо признание за концертната дейност и високи изпълнителски постижения  на  „София квартет” е най-високото  музикално отличие у нас  “Кристална лира”  на  Съюза на музикалните и танцови дейци в България  за 2004 г.

 

      Видният български композитор Ценко Минкин учи композиция при проф. Ал. Райчев. На 12 години прави първите си записи в БНР като пианист, който изпълнява собствени произведения. На 15 години пише квартет за ударни, издаден от ДИ “Музика”. На 19 години се състои първият му авторски концерт в София с камерни и симфонични творби. 20-годишен започва да работи като композитор на свободна практика, пише филмова и театрална музика. От 1998 работи като музикален редактор на “Балкантон”. Съучредител е на Агенцията за авторско право МУЗИКАУТОР и председател на УС.  Автор е на: над 110 камерни, вокални симфонични произведения; хорови и други произведения; на музиката към над 50 игрални и документални филми, от които 15 с награди от световни кинофестивали. Негови творби са изпълнявани в Италия, Франция, Германия, Австрия, Гърция и други страни. Два пъти е бил член на международни журита на кинофестивалите в Будапеща (Унгария) и Пекин (Китай). Носител на Наградата за музика на София (1988) и Почетен диплом за заслуги към българската култура от Министеството на културата (1998).

 
Приканваме ви да се поклоним пред паметта на Патриарх Максим PDF Print
                                                           УВЕДОМЛЕНИЕ!

 

НА 8 И 9 НОЕМВРИ 2012 г. от 10.00 ч. до 14.00 ч. В САЛОНА НА ПОСОЛСТВОТО

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В СКОПИЕ

ЩЕ БЪДЕ ОТВОРЕНА СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛНА КНИГА ПО ПОВОД КОНЧИНАТА

НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ МАКСИМ.

 

Приканваме ви да се поклоним пред паметта на Патриарх Максим.

 

Патриарх Максим със светско име Марин Минков е роден на 29 октомври 1914 г. в троянското село Орешак в семейството на Найден Минков Рачев и Пена Борджукова.

Дванадесетгодишен, след като завършва прогимназия в родното си село, той става послушник в близкия Троянски манастир "Успение Богородично". От 1929 до 1935 година учи в Софийската духовна семинария, а през следващите три години е певец и деловодител при храма "Успение Богородично" в Русе. От есента на 1938 година до 1942 година изучава богословие в Софийския университет "Св. Климент Охридски", като през ваканциите е певец, билиотекар и проповедник в Троянската света обител.

На 13 декември 1941 г., през последната година на обучението си, приема в параклиса на Богословския факултет монашески постриг с името Максим от Ловчанския митрополит Филарет и под духовното старчество на тогавашния игумен на Рилския манастир архимандрит Натанаил. Седмица по-късно в храма на Софийската духовна семинария "Свети Йоан Рилски" е ръкоположен в йеродяконски чин от Врачанския митрополит Паисий.

След кратко служене като митрополитски дякон и проповедник в Ловчанска епархия, е назначен за учител-възпитател в Софийската духовна семинария. На тази длъжност йеродякон Максим е близо пет години - от 1942 до лятото на 1947 година.

На 14 май 1944 г. в Черепишкия манастир "Успение Богородично" се е състояло ръкоположението на отец Максим в йеромонашески чин от Врачанския митрополит Паисий. На 12 юли 1947 г. по решение на Светия синод е възведен в архимандритско достойнство от Доростолския и Червенски митрополит Михаил.

От 1 септември 1947 до 1 май 1950 година архимандрит Максим е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия, след което (до 1955 година) е предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия.

След завръщането си в България от 15 юли 1955 г. до 1960 г. е главен секретар на Светия синод, като междувременно е и председател на редакционната колегия на Синодалното издателство на Българската православна църква (от 1957 г. до 1960 г.).

Хиротонисан е в епископски сан с титлата "Браницки" на 30 декември 1956 година в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

На 30 октомври 1960 г. е избран, а на 20 ноември е канонически утвърден за Ловчански митрополит.

След смъртта на патриарх Кирил през март 1971 г. митрополит Максим е наместник-председател на Светия синод и на 4 юли 1971 г. е избран за патриарх на Българската православна църква и Софийски митрополит.

Легитимността на избора на патриарх Максим е поставена под съмнение през 90-те години на миналия век, което довежда до разкол в Българската православна църква и създаване на втори синод.
През 1998 г. на Всеправославен събор в София главите на всички православни църкви потвърждават каноничния избор на патриарх Максим и призовават духовници, които го оспорват, да се покаят. С приемането на нов закон за вероизповеданията през декември 2002 г. държавата прекратява намесата в делата на БПЦ и потвърждава каноничността и легитимността на патриарх Максим.

Патриарх Максим получава два ордена - орден "Народна Република България" - първа степен, през 1974 г., и орден "13 века България" през 1985 г. През 2004 г. тогавашният президент Георги Първанов го награждава с орден "Стара планина" - първа степен, "за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на Българската православна църква и по повод 90 години от рождението му".

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

 

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 46 - 54 of 129
 
Top! Top!