www.mamboteam.com
Културно-информационен център на Република България в Скопие ©  
Начало Всички статии
Thursday, 15 April 2021
 
 
Всички статии
На 20.04.2013 се проведе 7-мият ТРАДИЦИОНЕН СЕМЕЕН БАЗАР 2013 в училище НОВА в Скопие PDF Print

На 20.04.2013 се проведе 7-мият  ТРАДИЦИОНЕН СЕМЕЕН БАЗАР 2013 в училище НОВА в Скопие.

Събраните средства са предназначени за 3 цели :

- за национална кампания за отваряне на спешен медицински център на Университетската клиника за детски болести;

-  за дневен център за лица с церебрална парализа;

-  за библиотечен фонд на училище НОВА.

Участваха 12 държави:

България,  Р Македония, Хърватия, Босна и Херцеговина , САЩ,  Холандия,  Италия, Китай, Албания, Франция, Швеция, Турция.

България се представи със своите традиционни сувенири, книги, козметика и кухня.

На базара бяха организирани:

-  Международен панаир за храна на над 20 различни национални кухни;

- Местните занаятчии и художници предложиха своите уникални и традиционни сувенири и произведения;

-Лотария с ценни награди;

-Детски кът;

-Музикални и танцови изпълнения на ученици от НОВА.

 
Благотворителен пролетен базар в Международно училище НОВА PDF Print

ПОКАНА

Посолството на Р България в Р Македония

и

Българският културно-информационен център в Скопие

 

Ви канят най-учтиво

 

на 7-я Благотворителен пролетен базар 

в Международно училище НОВА,

ул. Прашка 27, на 20.04.2013 г. (събота) от 11:00 до 15:00 ч.

 

 


България ще бъде представена с книги, сувенири и традиционна кухня. Средствата от продажбата ще бъдат предоставени за благотворителност в областта на здравеопазването и екологията.

Пролетният базар предлага и панаир на книгата, представяне на национални  кухни, продажба на авторски сувенири, лотария с награди, детски кът, много музика и танци.

Вход свободен.

Очакваме ви!

 

 

 

 

 
НА ВНИМАНИЕТО НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ! PDF Print

     НА ВНИМАНИЕТО НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ!

 

Посолството на Република България в Скопие уведомява всички, които желаят да кандидатстват в български висши учебни заведения, че на 18 и 19 май 2013 г. от 10.00 ч. до 16.00 ч. в Скопие ще се проведат курсове по български език, литература и история на България за кандидат-студенти.

 

Адрес на провеждане на курсовете: Български културно-информационен център, ул. „Петър Поп Арсов” № 14 А /зад Универсална зала/. 

 

Допълнителна информация и срок за записване за курса до 15 май на email: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it или на телефон 02/ 324 6675 /Български културно-информационен център в Скопие/.

 

                   Очакваме Ви!             
 
Дебелянова вечер в Скопие. Здравец от Копривщица за Македония PDF Print
Дебелянова вечер в Скопие
Снимка: Анастасия Златилова

Дебелянова вечер в Скопие


Здравец от Копривщица за Македония


На 26 февруари 2013 г. в Българския културно-информационен център в Скопие, Република Македония, се състоя вълнуваща литературно-музикална вечер, посветена на Димчо Дебелянов във връзка със 120-годишнината от неговото рождение, която бе отбелязана в България през миналата 2012 г.

Вечерта бе организирана по инициатива на Димитър Христов - директор на БКИЦ - Скопие, и с любезното съдействие на къща-музей "Димчо Дебелянов" към Дирекция на музеите - Копривщица, и Община Копривщица. В срещата с жадните за високо българско художествено слово македонски граждани (сред които имаше и гости от Западните покрайнини - територия в Република Сърбия, населена с българи) участваха носителите на Националната награда "Димчо Дебелянов" Георги Киров (2004 г.) и Славимир Генчев (2012 г.), както и уредникът на Дебеляновия музей в Копривщица Дойчо Иванов. В групата бе включен и дарителят от Копривщица Любен Стоичков, който направи заедно с останалите участници и голямо дарение от книги и материали за България и Копривщица на БКИЦ - Скопие, а също и здравец от Дебеляновия двор и много мартеници по повод наближаващия ден на Баба Марта.

Литературно-музикалната вечер започна с прожекция на документален филм за Копривщица - уникалния възрожденски град, за който в България знае всяко дете, но чието име не говори нищо на по-голямата част от населението в съседна Македония. Димитър Христов, който откри и води срещата, изтъкна значението и ролята на Копривщица като български възрожденски, стопански, търговски и духовен център и люлка на Априлското въстание от 1876 г. Дойчо Иванов представи в обобщен вид мястото и ролята на Копривщица и нейните жители за културното и духовно израстване на българския народ в светлината на 190-годишнината от рождението на Найден Геров (роден на 23 февруари 1823 г.), открил в Копривщица първото класно училище. След като посочи големите събития и личности, които е дала на България Копривщица - книжовници, писатели, духовници и революционери, Иванов се спря по-подробно на житейския и творчески път на най-съвършения български поет - Димчо Дебелянов.

Емблематични за творчеството на Дебелянов и за цялата българска поезия стихотворения ("Черна песен", "Аз искам да те помня все така", "Да се завърнеш в бащината къща", "Помниш ли, помниш ли тихия двор") прочете Георги Киров, разказвайки накратко и интересни моменти от историята на тяхното създаване; той рецитира и две свои стихотворения, посветени на "поета на жизнения подвиг" (по определението на Димчовия приятел Людмил Стоянов), а Славимир Генчев изпълни няколко свои песни по стихотворения на Дебелянов и по свои стихове, пропити от дебеляновска атмосфера и звучене. Тук стана дума и за това, че Дебелянов е родоначалник на най-плодотворната линия в българската поезия след него и е повлиял най-много от всички български класически поети на развитието на българското художествено и поетично слово и на българската поезия като цяло. Без да бъдат негови епигони и подражатели, в творчеството на мнозина и от съвременните български поети се открояват елементи от дебеляновския поетичен свят и атмосфера, което още веднъж показва каква е истинската величина на неговата безсмъртна поезия.

Накрая Димитър Христов прочете свое ново стихотворение за Дебелянов, кръстено просто "Поетът".
След това срещата продължи на чаша вино, а разговорите бяха посветени на българската поезия и култура и на нейното по-нататъшно успешно представяне в братска Македония.

В навечерието на 1 март в залата на БКИЦ вече бе подредена богата изложба с мартеници, повечето от тях изработени от деца и възрастни, редовни посетители на Българския културно-информационен център.

 
Вечер, посветена на най-нежния български лирик Димчо Дебелянов PDF Print

 

ПОКАНА

 

Българският културно-информационен център

Ви кани най-учтиво

на вечер, посветена на най-нежния български лирик

ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ,

с участието на носителите на Дебеляновата награда поетите  Славимир Генчев и Георги Киров,

и Дойчо Иванов-уредник на къщата-музей на поета

в град Копривщица,

на 26 февруари 2013 г., вторник, от 17.30 часа,

в салона на Културния център в Скопие,

ул. Петър Попарсов 14 А.

  

Очакваме Ви!

 

 

 

 

 

 

 

 

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 37 - 45 of 129
 
Top! Top!