www.mamboteam.com
Културно-информационен център на Република България в Скопие ©  
Начало Всички статии
Thursday, 15 April 2021
 
 
Всички статии
Празнично обръщение на министъра на културата Петър Стоянович на 30.12.2013 г. PDF Print

Празнично обръщение на министъра на културата Петър Стоянович на 30.12.2013 г.

До хората на духа, творци и администратори в сферата на културата и изкуството:

Това е първата ни Коледа заедно. Тя, както и изтеклата половин година, е подходящ повод ако не за равносметка, то поне за няколко размисли и послания. С вас се събрахме не по любов. Макар случайността да не я изключва. Дори от пръв поглед. Много по-важно ми се струва, че вече шест месеца с вас продължават да ни събират изкуството и културата. В тях има колкото прагматизъм, толкова и чувство. Прагматикът в мен е убеден, че в нашата сфера решението е в стабилността и еволюцията. Романтикът, обаче, знае, че без чувство, отдаденост и талант всяка разумна битка в края на краищата остава някак ялова.

Духовната сфера, освен всичко останало, е най-логичният общ знаменател за единство на нацията и подготовка на следващото поколение български граждани за проветривия и тежко конкурентен външен свят. Днешните деца и утрешни управници не трябва да бъдат учени да задават удобни въпроси със страшен и заплашителен глас. Това може да им помогне в едно ъгълче на Балканите, но по света ще ги направи смешни и ненужни. 

Българското махало от столетия се люлее доста по-силово и безалтернативно, отколкото е полезно за държавата и гражданите. Културната еволюция не ни е по сърце, защото не ни позволява да изпотим бързо историческата шлака. Ние искаме бързи решения, на всяка цена. И не съзнаваме колко убийствена може да бъде тя, ако не нямаме трезва преценка. 

Още в първите дни на мандата си споделих две неща, в които искрено вярвам. Първо, че министерството на културата не прави култура, а я подпомага и улеснява. И второ, че ресорният министър не е падишах на културата, а просто посланик, посредник и приятел на гилдиите. Понякога боксова круша. Дори изтривалка. Нека! Стига да е за добро. 

Надявам се повечето от вас да са усетили, че това не са голи приказки. Балансът между храма и мола винаги е възможен, но дано не това е националната алтернатива преди Коледа. 

Напълно съзнавам несъвършенствата си – и като личност, и като експерт. Приемам с радост и поздравленията, и критиките. Много по-трудно е да съдиш себе си, отколкото да съдиш другите – да не забравяме, че в тази мисъл на Екзюпери се оглеждат недостатъците и пороците на всички ни! Без изключение! Всичко лошо съм простил, всичко лично съм забравил. 

С нетърпение очаквам да започнем, продължим или завършим поредица от проекти през идващата година. Сигурен съм, че вашата роля в тези начинания ще е ключова, с експертност и от сърце. Богатата орница на духа заслужава и усилието, и жертвите ни! 

Искрено ви желая да посрещнете Рождество Христово в хармония със себе си и околните. На онези от вас, проповядващи друга вяра, пожелавам да използвате почивните дни за отдих и сърадост със съгражданите си християни, както векове наред се е случвало по нашите земи в името на човещината. 

Честито Рождество Христово! 

Честита Новата 2014 година, която да изкараме в телесно здраве, душевно спасение и малко повече национално единство.

Амин! 

Д-р Петър Стоянович 

Министър на културата

 
Весели празници PDF Print

Българският културно-информационен център  в Скопие Ви поздравява

с Коледните и Новогодишните празници и Ви желае мирна и творческа 2014 година!

 

Димитър Христов

 

 
Kуклен театър – гр. Варна PDF Print

ПОКАНА

Българският културно-информационен център

Ви кани на представлението

на Държавен куклен театър – гр. Варна,

в програмата на Международния фестивал

за куклен театър „Фенер” – Скопие 2013

 Приказка за пеещото дърво

по Лангескьолд Хофман

 

Постановка Славчо Маленов              Сценография Васил Рокоманов

Драматизация Славчо Маленов          Музика Владимир Джамбазов

В ролите Евгения Василева, Емилия Петкова, Боян Стоянов, Красимир Добрев

Спектакълът е удостоен с Голямата награда “Златният делфин” и още пет награди на ХІІІ Международен куклен фестивал “Златният делфин” /2005/;
награди за актьорско майсторство от VII Международен фестивал на детските театри в Баня Лука, Република Сръбска -/ 2008/

на 30 ноември 2013 г. /събота/ от 18.30 ч. в Скопие, бул. „Кл. Охридски”, МНТ – Театър Център

 

Билети на касата на театъра непосредствено преди представлението, цена 150 денара.

 

 
Дни на българското кино 2013 PDF Print

КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР НА Р БЪЛГАРИЯ В Р МАКЕДОНИЯ      

СЪВМЕСТНО С ПОСОЛСТВОТО НА Р БЪЛГАРИЯ В Р МАКЕДОНИЯ

И КИНОТЕКАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

 

Най-учтиво Ви каним на

Дни на българското кино 2013                                                              

в салона на Кинотеката на Р Македония, Скопие, ул. „Никола Русински” № 1

 

В програмата са включени филмите:

25 ноември - "Козелът"

Режисьор: Георги Дюлгеров. Сценарист: Кристин Димитрова, Георги Дюлгеров.

Оператор: Радослав Спасов Продуцент: БъРъФИЛМ, БНТ, НЮ БОЯНА ФИЛМ.

Участват: Иван Бърнев, Анджела Родел, Иван Савов, Красимир Доков, Любов Любчева, Руси Чанев
С подкрепата на: НФЦ. Времетраене: 112 мин.

Докато търсят заровено имане, мъж и жена от различни националности сблъскват в трагикомична схватка културните си предразсъдъци,  за да разберат накрая, че породилата се помежду им близост е най-голямото възможно съкровище.

2 декември - "Още нещо за любовта"

Режисьор: Магдалена Ралчева. Сценарист: Георги Данаилов.

Оператор:  АлександърЛазаров. Продуцент: ФС ВРЕМЕ.
Участват: Калин Врачански, Симеон Лютаков, Сепиде Делфоруз, Мария Статулова, Велко Кънев, Йосиф Шамли, Димо Алексиев.

С подкрепата на: НФЦ. Времетраене: 93 мин. 

Филм за любовта и изконните ценности, без които животът е обречен. За отстояване на човешкия дълг, за вярата, която не бива да губим, дори когато всичко вече е загубено; за това, че винаги и при всякакви обстоятелства трябва да имаш смелостта да обичаш.

9 декември - "Чужденецът"

 Режисьор: Ники Илиев. Сценарист: Ники Илиев. Оператор: Георги Кумитски.

В ролите: Любомир Ковачев, Саня Борисова, Ники Илиев, Валентин Гошев, Елен Колева, Асен Блатечки, Катрин Готие и Кристоф Ламбер. Времетраене: 99 мин. 

Младият французин Жерар е на командировка в България, когато съдбата неочаквано го среща с Магдалена – селско момиче с буен нрав и не особено изискани обноски. Следвайки порива на сърцето си, Жерар решава да открие родното село на мистериозната красавица, без да познава привичките и езика на неговите обитатели.
Следва грандиозен сблъсък на култури и поредица от комични ситуации в двата края на Европа - от село Лещен до Париж. В пътуването си към сърцето на Магдалена, Жерар трябва да се справи с алчна селска фамилия, безскрупулен полицай и собствените си родители. „Чужденецът“ е романтична комедия, но с модерен ритъм.

16 декември - "Хиндемит"

Режисьор: Андрей Слабаков. Сценарист: Андрей Слабаков. Оператор: Димитър Гочев, Ненад Бороевич

Продуцент: А.С. ФИЛМ, БНТ. Участват: Ернестина Шинова, Деян Донков, Петър Слабаков, Валентин Танев, Тончо Токмакчиев, Нети, Малин Кръстев, Иван Панев, Валентин Ганев, Иван Павлов, Орлин, Бойка Велкова, Койна Русева, Стефка Янорова, Магърдич Халваджиян, Юлиян Вергов
С подкрепата на: НФЦ. Времетраене: 100 мин.                                                                                                                                                  Две съвсем подобни семейства се мъчат да съжителстват в нов квартал, близо до панелен жилищен комплекс. Отначало се харесват, но постепенно симпатията се превръща в ненавист. Една от причините за това е желанието им да се различават едни от други, но колкото повече се стараят да се отличават, толкова повече си заприличват не само в психологически план, но и физически. Защото имат една и съща представа за “различно”.

Дните на българското кино 2013  в Скопие се провеждат със съдействието на Националния филмов център при Министерството на културата на Р България и Културния институт при Министерството на външните работи на Р България.

Всички прожекции са от 20 часа в салона на Кинотеката на Р Македония,входът за прожекциите е 50 денара, за студенти, ученици и пенсионери 25 денара.

 
"Нощната пеперуда" на Гърдев литна към Скопие PDF Print

УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ,

В програмата на Международния театрален фестивал МОТ в Скопие ще гостува Народния театър „Иван Вазов” - София със спектакъла „Нощна пеперуда”, автор Пьотр Гладилин, режисьор Явор Гърдев. Представлението е с високи награди и е обявено за най-добра постановка за последния театрален сезон.

Каним ви на театър!

Заповядайте да гледате „Нощна пеперуда” в Младинския културен център /МКЦ/ в Скопие на 20 септември 2013 г. /петък/ от 20 часа. Вход с билети.

По информация на македонските медии и уебсайта на МОТ билетите за представлението се продават в МКЦ от 10 до 20 часа. От 10 до 13 септември могат да се купят билети по 150 ден., а след това по 250 ден.

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 28 - 36 of 129
 
Top! Top!