www.mamboteam.com
Културно-информационен център на Република България в Скопие ©  
Начало Всички статии
Thursday, 15 April 2021
 
 
Всички статии
ГРАФИК ЗА ПРИЕМ НА ДОКУМЕНТИ НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ PDF Print

ГРАФИК

ЗА ПРИЕМ НА ДОКУМЕНТИ НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ

ОТ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ ЗА УЧЕБНАТА 2014-2015 Г.

 

Място на подаване на документи:

- Скопие, Посолство на Република България, ул. „Златко Шнайдер” № 3 – от 24 до 26 юни 2014 г. от 09.30 ч. до 17.00 ч.

- София, Висше транспортно училище „Тодор Каблешков”, кв. „Слатина” ул. „Гео Милев” № 158 - от 1 до 3 юли 2014 г.

Конкурсният изпит /тестът/ ще се проведе на 4 юли 2014 г. /петък/ във ВТУ „Тодор Каблешков”, София от 10.00 ч.

 

Кандидатите за обучение в образователно-квалификационна степен „магистър” не полагат приемен изпит. Конкурсът е по документи, които се подават в посочените по-горе срокове. Кандидатите за степен "доктор" подават документи в МОН в София до 31 юли 2014 г.

 

График на специализираните изпити по изкуства и спорт:

1. Национална спортна академия „Васил Левски” – София – 28 и 29 август 2014 г.

2. Национална художествена академия – 10, 11 и 12 септември 2014 г.

3. Национална музикална академия – 10 и 11 септември 2014 г.

4. Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” – 1 до 10 септември 2014 г.

5. Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив – 9 септември 2014 г.

 

Актуална информация за кандидат-студентската кампания, включително всички изпитни резултати и класирания, може да намерите на сайта на МОМН - www.mon.bg

 

 

 
Mеждународен театрален фестивал в МНТ PDF Print

Първи международен театрален фестивал в МНТ - Скопие

 

                            ПОКАНА

 

Уважаеми почитатели на театралното изкуство,

каним ви на 27 май 2014 г. от 20 часа в МНТ на спектакъла на Народния театър „Иван Вазов“ – София

 

                 Полет над кукувиче гнездо

от Кен Киси, превод - Мариана Неделчева

Постановъчен екип:спектакъл на Александър Морфов

сценография и костюми - Елена Иванова; хореография - Мила Искренова; фотограф - Добрин Кашавелов

С участието на:Деян Донков, Рени Врангова, Стоян Алексиев, Иван Бърнев, Емил И. Марков, Пламен Пеев, Руси Чанев, Стефан Къшев, Йордан Петков, Валентин Ганев /Теодор Елмазов, Вяра Табакова, Иван Юруков, Виктор Танев, Любомир Петкашев, Илиана Коджабашева, Ивайло Димитров и др. /Времетраене с антракт:  220 мин./

Кен Киси написва  „Полет над кукувиче гнездо", докато работи като нощен пазач в психиатрична клиника за ветерани. Романът набира популярност. Кърк Дъглас, който изиграва ролята на Макмърфи, купува правата на книгата и наема драматурга Дейл Васерман за сценична адаптация. „Обичам изключително темата за бунта на индивида срещу обществото" – споделя за пиесата от своя страна Васерман. Александър Морфов предлага свой сценичен вариант, без да използва изцяло познатата сценична адаптация.

Пиесата е публикувана на 27 езика и е поставяна над сто пъти годишно. По-нататък синът му Майкъл Дъглас става продуцент и реализира филм с участието на Джак Никълсън. През 1976 г. „Полет над кукувиче гнездо" с режисьор Милош Форман печели пет награди „Оскар".

Билети на касата на МНТ от 300 денара.Телефон за контакт и резервации в МНТ 32
 
НА ВНИМАНИЕТО НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ! PDF Print

   НА ВНИМАНИЕТО НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ!

 

Посолството на Република България в Скопие уведомява всички, които желаят да кандидатстват в български висши учебни заведения, че на 2 и 3 юни 2014 г. от 10.00 ч. до 16.00 ч. в Скопие ще се проведе двудневен курс  по български език, литература и история на България за кандидат-студенти. Кандидати, които са участвали в предходния курс нямат право да се записват отново.

 

Адрес на провеждане на курса: Български културно-информационен център, ул. „Петър Попарсов” № 14 А /до Универзална сала/. 

 

Допълнителна информация и срок за записване за курса до 30 май на email: kic.bg@abv.bg или на телефон 02/ 324 6675 /Български културно-информационен център в Скопие/ от 9.30 до 13.30 часа всеки работен ден.

 

                   Очакваме Ви!                           
 
ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ НА УЧИЛИЩАТА ПО ИЗКУСТВАТА И ПО КУЛТУРАТА В СОФИЯ PDF Print

МИНИСТЪР ПЕТЪР CТОЯНОВИЧ ЩЕ ПОВЕДЕ НА 11 МАЙ 2014 Г. ПРАЗНИЧНОТО ШЕСТВИЕ НА УЧИЛИЩАТА ПО ИЗКУСТВАТА И ПО КУЛТУРАТА В СОФИЯ

   На 11 май 2014 г. предстои да честваме паметта на Светите равноапостолни Кирил и Методий, като се върнем към традицията и възникването на този особено любим на всички българи празник – към началото му на ученически и църковен празник. Да припомним, че празникът възниква през 1851 г., когато на 11 май в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник и ученическо шествие, като не случайно той избира общия църковен празник на двамата светии.

   Отбелязването на 11 май 2014 г. ще включва шествие на ученици и учители от училищата по изкуствата в София, водени от Гвардейския представителен духов оркестър, полагане на цветя пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Народната библиотека, изпълнения на български народни хора.

   Сборен пункт на участниците в празничното шествие на таланта и духа е до пилоните пред Националния дворец на културата от 10:00 часа на 11 май 2014 г. /неделя/. Началото на шествието е от 10:30 ч. в неделя, като министърът на културата д-р Петър Стоянович ще поведе от НДК колоната по следния маршрут: бул. „Витоша”, пл. „Св. Неделя”, Ларгото, пл. „Княз Александър I”, бул. „Цар Освободител”, пл. „Народно събрание”, ул. „15 ноември”, ул. „Оборище”, Народна библиотека и пл. „Св. Ал. Невски”. Предвидени са и кратки спирки по маршрута – на пл. „Княз Александър I”, както и на пл. „Народно събрание”, като на всяка от тях ще има и кратки изпълнения на ученици от Националното училище за танцово изкуство. Учениците ще носят транспаранти с името на училището си, а знаменосци от всяко училище ще носят националното знаме. Осигурено е и трайно спиране на движението на превозни средства по маршрута по време на придвижването на колоната.

   Гвардейският представителен духов оркестър ще изпълнява маршове и популярни български хора и ръченици по време на шествието, при спирките и на пл. „Св. Александър Невски”, сред които Право тракийско хоро, Дунавско хоро на Дико Илиев, Дайчово хоро, Елено моме, Самоковско хоро, Тракийска ръченица и др. В шествието ще се включат ученици и учители от 7-те училища по изкуствата от гр. София: Национално училище за танцово изкуство, Национално музикално училище „Любомир Пипков”, Национална гимназия за древни езици и култури „Константин – Кирил Философ”, Национален учебен комплекс по култура с Лицей за изучаване на италиански език и култура, Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров”, Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука” и Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография. Част от учениците ще са в народни носии, групирани по фолклорни области. Първата редица ученици ще носи икона на Светите братя Кирил и Методий, както и цветя и венец от името на Министерство на културата. Очаква се в празника да се включат и мъжкият и девическият хор към Национална гимназия за древни езици и култури „Константин – Кирил Философ”.

   В 11:30 часа на 11 май шествието ще е пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, като пред паметника на Светите братя учениците ще поднесат венци и цветя. Очаква се към тържеството да се присъединят и служители на Народната библиотека, които на този ден честват патронния си празник. Празничното шествие ще продължи и към площад „Св. Ал. Невски” - по ул. „Оборище”, като в 12:00 часа учениците ще са пред храм-паметника „Св. Александър Невски”. Пред катедралния храм „Св. Ал. Невски” министър Петър Стоянович ще произнесе слово по повод празника. Хор от ученици от Национално музикално училище „Л. Пипков” ще изпълни любимия химн „Върви народе възродени”, след което ще следват и изпълнения на Гвардейския духов оркестър. Ученици в носии ще изпълняват популярни български хора, като ще поканят към тях да се присъединят и всички желаещи граждани.

 

 
НА ВНИМАНИЕТО НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ! PDF Print

        

     НА ВНИМАНИЕТО НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ!

 

Посолството на Република България в Скопие уведомява всички, които желаят да кандидатстват в български висши учебни заведения, че на 10 и 11 май 2014 г. от 10.00 ч. до 16.00 ч. в Скопие ще се проведат курсове по български език, литература и история на България за кандидат-студенти.

 

Адрес на провеждане на курсовете: Български културно-информационен център, ул. „Петър Поп Арсов” № 14 А /зад Универсална зала/. 

 

Допълнителна информация и срок за записване за курса до 8 май на email: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it или на телефон 02/ 324 6675 /Български културно-информационен център в Скопие/.

 

                   Очакваме Ви!                    
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 19 - 27 of 129
 
Top! Top!