www.mamboteam.com
Културно-информационен център на Република България в Скопие ©  
Начало Всички статии
Thursday, 15 April 2021
 
 
Всички статии
Нова Македонија, Броj 21125, 28.06.2007 PDF Print

  Во просториите на Културно-информативниот центар на Република Бугарија во Скопје вчера се одржа тркалезна маса насловена „Васил Левски, националната револуција и ослободувањето на Бугарија".

  "Васил Левски е еден од најголемите бугарски револуционери и политичари, кој велеше „Да бидеме еднакви со европските народи зависи од нашите сопствени, но и здружени сили", рече професор Дојно Дојнов во воведното излагање.

  Бугарскиот историчар Иван Стојанов истакна дека „Левски е човек на своето време кој војуваше за еднаквост на европските народи". Васил Иванов Кунчев, познат како Васил Левски (1837-1873), е организатор на бугарската национална револуција, основач на Внатрешната револуционерна организација и борец на еднаквост меѓу народите за политички и граѓански права на сите, независно од нивната етичка или религиска припадност.

 
Канал 5, 10.03.2005 PDF Print
ВО СКОПЈЕ ДЕНЕСКА ОТВОРЕН ПРВИОТ БУГАРСКИ КУЛТУРЕН ЦЕНТАР. НАСКОРО ВО СОФИЈА КЕ СЕ ОТВОРИ МАКЕДОНСКИ 

  Во бугарската амбасада во Скопје, претседателот на нашиот источен сосед, Георги Парванов и шефот на македонската држава Бранко Црвенковски свечено го отворија бугарскиот културно информативен центар. Двајцата претседатели ја пресекоа црвената лента. А потоа задено фрлија вода. Промовирањето на центарот е во согласност со спогодбата потпишана во април 2003 та година за реципрочно отварање центри на културата во Македонија и во Бугарија. За еден месец во Софија ќе се отвори македонски центар.

  Претседателот Црвенковски ја истакна големата улога на културата во креирањето нов простор за дијалог и соработка меќу двете земји...

  Отварањето на центрите, според Црвенковски ќе придонесе во промовирањето на бугурската култура и традиција во нашата држава, а и на македонската во Бугарија. Парванов, од своја страна, оцени дека отварањето на културно информативниот центар е еден од најзначајните настани во односите на двете земји во последните 15 години. ,,Долго време споревме за културата и историјата и дојде време да покажеме дека во овие области заедничките нешта се поважни од нештата што не разликуваат,, заклучи бугарскиот претседател.

 

Автор Стојан Трпчевски

 
Сами Рафаел разказа... PDF Print

САМИ РАФАЕЛ РАЗКАЗА ЗА БИТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ НА ЛЕКЦИЯ В БКИ - СКОПИЕ

 

На 24.09.2007 г. от 18,00 ч. в кинозалата на Културно-информационния център на Република България в Скопие се проведе лекцията „Бит, душевност и култура на българските евреи и истината за тяхното спасяване през Втората световна война”. Лектор бе Сами Рафаел от Израел.

 Сред изпълнената зала той повече от два часа успя да задържи вниманието на публиката върху произхода на сефарадските евреи, за тяхното изгонване от Испания и заселването им на Балканския полуостров. По време на многовековното им съжителство с българите са възникнали различни културни взаимодействия, които пряко са повлияли върху благоприятното развитие на някои драматични събития от най-новата ни история.

 Особено внимание лекторът отдели върху спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и техния различен правен статус в сравнение с беломорските и македонските евреи. Според Сами Рафаел последните не стават български поданици, поради което България не успява да ги защити.

 Подчертана бе също огромната ролята на Българската православна църква и специално на екзарх Стефан и пловдивския митрополит Кирил за спасяването на българските евреи, а също така бе отдадена и на необходимата почит към Димитър Пешев, акцията на кюстендилските граждани и специалните заслуги на Владо Куртев като член на ЦК на ВМРО.

 Сами Рафаел е роден в София през 1927 г. в семейството на сефарадски евреи. Изселен е през 1943 г. заедно със семейството си в Русе. При връщането си в София постъпва като доброволец, завършвайки в парашутната школа в Божурище курса за инструктори. За демонстративен скок на някогашния хиподрум (в квартал "Лагера) през 1947 г. Сами Рафаел е награден от Г. Димитров.

 През 1948 г. напуска България и пристига в Израел в навечерието на обявяването на независимата еврейска държава. Един от четиримата основатели на парашутно-десантните войски на Израел и парашутното военно училище, в което по-късно се обучава и премиера на Израел Ариел Шарон.

 На 15 декември 1950 г., Давид бен Гурион, премиер и военен министър на Израел, обявява Сами Рафаел за първия герой на еврейската държава и му връчва първия в историята й орден за храброст. Поводът е показания героизъм и саможертва при спасяване при демонстративни скокове на офицер, чийто парашут се закача за опашката на самолета. Герой от войните през1956 и 1967. За да стигне до тези подвизи, Сами Рафаел следва примера на своя баща Леон. Той е един от най-храбрите български войници по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Той тежко преживява решенията на Ньойския мирен договор, поради което става член и спомоществувател на ВМРО.

 Сами Рафаел е един от основателите на института „Сервантес” в Израел.

В момента работи като първи съветник в Академията в Нетаня.

Носител е и на българския нагръден знак „За вярна служба под знамената” 2-ра степен заради неговите заслуги за укрепването на българската армия и развитието на българо-израелското военно сътрудничество.

 

 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 Next > End >>

Results 127 - 129 of 129
 
Top! Top!