www.mamboteam.com
Културно-информационен център на Република България в Скопие ©  
Начало Новини Две години Български Културен Център в Скопие
22 January 2019
 
 
Две години Български Културен Център в Скопие PDF Печат

КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОННИЯТ ЦЕНТЪР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В СКОПИЕ ОТПРАЗНУВА ВТОРАТА СИ ГОДИШНИНА

 

На 3-ти ноември 2008 г. бе отбелязана втората годишнина от създаването на КИЦРБ в Скопие. Същият отвори врати на 2-ри ноември 2006. На юбилея присъстваха представители на македонското министерство за култура, български и чужди дипломати, представители на чужди културни институти, журналисти, културни дейци и множество граждани.

Дейността през отчитания едногодишен период бе представена накратко от директора на КИЦРБ в Скопие Спас Ташев. Той изтъкна, че за една година КИЦ е провел 104 прояви, на 29 от които са гостували български културни дейци. Проявите включват прожекции на български филми, откриване на изложби в сградата на КИЦ и македонски културни институции, представяния на български автори, книги и издателства, представяния на български автори, издавани в Република Македония, организиране на концерти, изложби, изнасяне на публични лекции, отбелязване на юбилеи на изтъкнати българи и др.

В словото бе отбелязано, че в дейността си КИЦРБ в Скопие се стреми да включва не само местни македонски, но и чужди партньори. Така например две културни прояви (в Охрид и Скопие) са организирани съвместно с директора на Унгарския културен институт в София Дьорд Арато. На други две гост бе изтъкнатия унгарски българист Петер Юхас. Като изключително успешно сътрудничество с македонски културни институции може да се посочи разкриването на Български кът в Градската библиотека „Братя Миладиновци” в Скопие, на който са предоставени над 400 заглавия. Други подобни примери са организирането на филателна изложба съвместно с Филателното дружество „Марка” от гр. Скопие, съвместните прояви с Градската библиотека „Григор Пърличев” в Охрид и др. Освен това една от изложбите, представена в БКИЦ в Скопие от Регионален исторически музей – Кюстендил, е създадена по съвместен българо-македонски проект, финансиран от Европейския съюз и Министерство на културата на Република България..

            През отчитания период КИЦРБ в Скопие се радва на сравнително добро медийно отразяване. По радио Скопие е излъчено обширно интервю с директора Спас Ташев. По повод откриването на Филателната изложба в Националната и университетска библиотека интервю с директора на БКИЦ е излъчено по телевизия А1. Във връзка с гостуването на редакцията на в. „Стършел” по Македонската национална телевизия са излъчени два 10-минутни репортажа. Няколко положителни статии за дейността на БКИЦ са публикувани в „Утрински вестник”, „Нова Македония”, „Време”, „Вест”, МИА (Македонска информационна агенция), в сайта на Градската библиотека „Братя Миладиновци” и някои други интернет-издания. Информацията за КИЦРБ намери своето постоянно място в издаваната всеки месец брошура с туристическа информация за Скопие.

            Също така директорът Спас Ташев подчерта, че в българските медии непрекъснато се е появявала информация за дейността на БКИЦ. Откроява се ролята на Агенция „Фокус”, която към настоящия момент отразява почти всички прояви и се е превърнала в своеобразен летописец на БКИЦ. С немалки информационни ресурси разполага и създаденият през настоящата година сайт на КИЦРБ. Там се публикуват месечните програми, различни обяви и статии за важни събития, качват се снимки от отделните мероприятия, публикуват се отзиви и коментари. Трябва да се отбележи и факта, че съвместно с FINtv именно от КИЦРБ в Скопие бе осъществено първото по рода си онлайн излъчване от български културен център.

            В словото бе подчертано, че за осъществяването на такава успешна дейност, изключително голяма е заслугата на дарителите, чрез които е увеличен библиотечния фонд на 6346 библиотечни единици. През годината са получени дарения на обща стойност 6528 лв. Най-големите дарители през отчитания период са издателство „ТАНГРА ТанНакРа”, издателство „Захари Стоянов”, издателството на в. „Литературен форум”, фондация „Митрополит Методий Кусев”, фондация „Васил Левски”, малък театър – Пловдив, регионален исторически музей – Кюстендил, регионален телевизионен център – Благоевград, държавна агенция „Архиви” при МС, държавна агенция за българите в чужбина, Министерство на културата на Република България и др. Също така са получени дарения и от голям брой частни лица, някои от които са македонски граждани, като например Здравка Евстатиева, Рубинчо Нинески, Валентин Таневски, Любе Петрушевски, Йован Парлапанов и др.

            Освен тези дарения, през КИЦРБ мина едно голямо дарение от Фондация „ВМРО” – над 50 екземпляра от големия Албум-алманах „Македония” на стойност над 7000 лв., които бяха подарени на заинтересованите македонски читатели.

Към настоящия момент КИЦРБ в Скопие има 173 регистрирани членове, които редовно го посещават и ползват услугите на библиотеката и читалнята. Те оформят постоянното ядро посетители на проявите. Освен тях непрекъснато се разширява и кръгът от посетители, без да са членове на КИЦ.

            Според информацията за броя на всекидневните посещения през отчитания период, взета от Дневника на библиотеката за регистриране на читателите, общо за една година библиотеката и читалнята са посетени 1675 пъти. Ако към този брой се добавят и около 3000 посещения при отделните прояви, то се оформя цифрата от около 4500 – 5000 посещения за една година, което е безспорен успех.

            След отчета думата бе дадена на местния творец Александър Стоянов, който поздрави КИЦРБ с втората му годишнина и прочете свое стихотворение, посветено на събитието.

            През втората част на тържеството бе открита изложбата на Ясминка Новковска, специализирала и магистрирала в Националната художествена академия в София. Това е нейната осма по ред самостоятелна изложба, редом с тези в София, Скопие, Ню Йорк и Берлин. Освен това художничката е участвала и в 17 други смесени изложби. В творбите и присъства балканската тематика, в това число и българската. Макар и да се самоопределя като антиглобалист,  творбите и са едно умело съчетаване на глобалното и регионалното, взаимно отричащи се, но и не можещи едно без друго. Модерните похвати на изразяване допринасят допълнително за цялостния колорит на представената композиция.

            В седмицата на отбелязване на втората годишнина на БКИЦ в Скопие предстои провеждането на ден на отворени врати. Предвидено е и получаване на дарение от издателство „Макавей” на книги на български автори, издадени в Република Македония...

На 30 октомври 2008 г. в Културно-информационния център на Република България в Скопие се състоя литературна вечер, на която бе представено творчеството на младия поет Марян Ризински. Вечерта бе открита от директора на КИЦ Спас Ташев, след което думата бе дадена на писателя Младен Сърбиновски, който направи анализ на досегашните творби на Марян Ризински. Бе отбелязано, че като при повечето млади творци, водещи похвати в изразяването са протеста и иронията, които умело се вплитат в такива вдъхновяващи теми като любовта, междучовешките отношения, мигове от историята, произведенията на българските класици като Ботев и Вазов или просто ежедневието на Скопие, но погледнато през призмата на автора.

На проявата присъстваха майката и брата на поета, негови приятели, културни дейци, издатели и множество граждани..

Марян Ризински е български и македонски гражданин, роден в Скопие. Първите си стихове пише още като ученик в Природо-математическата гимназия и с тях участва и печели няколко средношколски конкурса. Автор е и на поредица от разкази, които са публикувани в списание „Дело”. Предстои излизането от печат на неговата първа самостоятелна стихосбирка.

Снимки  

 

 
 
Top! Top!