www.mamboteam.com
Културно-информационен център на Република България в Скопие ©  
Начало Новини Съобщения Празнично обръщение на министъра на културата Петър Стоянович на 30.12.2013 г.
Sunday, 19 May 2019
 
 
Празнично обръщение на министъра на културата Петър Стоянович на 30.12.2013 г. PDF Print

Празнично обръщение на министъра на културата Петър Стоянович на 30.12.2013 г.

До хората на духа, творци и администратори в сферата на културата и изкуството:

Това е първата ни Коледа заедно. Тя, както и изтеклата половин година, е подходящ повод ако не за равносметка, то поне за няколко размисли и послания. С вас се събрахме не по любов. Макар случайността да не я изключва. Дори от пръв поглед. Много по-важно ми се струва, че вече шест месеца с вас продължават да ни събират изкуството и културата. В тях има колкото прагматизъм, толкова и чувство. Прагматикът в мен е убеден, че в нашата сфера решението е в стабилността и еволюцията. Романтикът, обаче, знае, че без чувство, отдаденост и талант всяка разумна битка в края на краищата остава някак ялова.

Духовната сфера, освен всичко останало, е най-логичният общ знаменател за единство на нацията и подготовка на следващото поколение български граждани за проветривия и тежко конкурентен външен свят. Днешните деца и утрешни управници не трябва да бъдат учени да задават удобни въпроси със страшен и заплашителен глас. Това може да им помогне в едно ъгълче на Балканите, но по света ще ги направи смешни и ненужни. 

Българското махало от столетия се люлее доста по-силово и безалтернативно, отколкото е полезно за държавата и гражданите. Културната еволюция не ни е по сърце, защото не ни позволява да изпотим бързо историческата шлака. Ние искаме бързи решения, на всяка цена. И не съзнаваме колко убийствена може да бъде тя, ако не нямаме трезва преценка. 

Още в първите дни на мандата си споделих две неща, в които искрено вярвам. Първо, че министерството на културата не прави култура, а я подпомага и улеснява. И второ, че ресорният министър не е падишах на културата, а просто посланик, посредник и приятел на гилдиите. Понякога боксова круша. Дори изтривалка. Нека! Стига да е за добро. 

Надявам се повечето от вас да са усетили, че това не са голи приказки. Балансът между храма и мола винаги е възможен, но дано не това е националната алтернатива преди Коледа. 

Напълно съзнавам несъвършенствата си – и като личност, и като експерт. Приемам с радост и поздравленията, и критиките. Много по-трудно е да съдиш себе си, отколкото да съдиш другите – да не забравяме, че в тази мисъл на Екзюпери се оглеждат недостатъците и пороците на всички ни! Без изключение! Всичко лошо съм простил, всичко лично съм забравил. 

С нетърпение очаквам да започнем, продължим или завършим поредица от проекти през идващата година. Сигурен съм, че вашата роля в тези начинания ще е ключова, с експертност и от сърце. Богатата орница на духа заслужава и усилието, и жертвите ни! 

Искрено ви желая да посрещнете Рождество Христово в хармония със себе си и околните. На онези от вас, проповядващи друга вяра, пожелавам да използвате почивните дни за отдих и сърадост със съгражданите си християни, както векове наред се е случвало по нашите земи в името на човещината. 

Честито Рождество Христово! 

Честита Новата 2014 година, която да изкараме в телесно здраве, душевно спасение и малко повече национално единство.

Амин! 

Д-р Петър Стоянович 

Министър на културата

 
< Prev   Next >
 
Top! Top!