www.mamboteam.com
Културно-информационен център на Република България в Скопие ©  
Начало Всички статии
19 April 2018
 
 
Всички статии
Покана за 14.10.2011 PDF Печат

П О К А Н А

 

Посолството на Република България

в Република Македония

и Българският културно-информационен център

в Скопие

Ви канят най-учтиво

на литературна вечер

с участието на изтъкнатата българска поетеса

ЕЛКА НЯГОЛОВА,

председател на Славянската литературна

и артистична академия,

на 14 октомври 2011 г. /петък/ от 18 ч.

в салона на Посолството.

 

Очакваме Ви!


     

ЕЛКА НЯГОЛОВА е завършила българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски” и е работила като журналист. Директор е за Балканите на Международната асоциация на писателите и публицистите. Основател и председател е на Славянската литературна и артистична академия. Основател и главен редактор е на списанието за литература, изкуство и общество „Знаци”.

Авторка е на 15 поетични книги. Има 11 престижни национални литературни награди, сред които „Златният Пегас” от „Южна пролет”, Ботевата награда за поезия на ИК „Христо Ботев” за 2005 г., голямата награда „Изворът на Белоногата” за цялостно творчество. Първата носителка е и на Националната литературна награда „Дора Габе”, също за цялостно творчество. Лауреат е на руската литературна награда на името на Л. Н. Толстой, както и на полската награда „Белият ангел на поезията”.

 
Бугарски карикатуристи изложуваат во Прилеп PDF Печат

Бугарски карикатуристи изложуваат во Прилеп

Бугарските карикатуристи Чавдар Николов, Ала и Чавдар Георгиеви и Љубомир Михајлов се претставуваат со 40 свои дела на групната изложба отворена во галеријата на Центарот за култура „Марко Цепенков“ во Прилеп. Изложбата е реализирана во соработка со Културно-информативниот центар на Бугарија во Македонија, чиј директор Димитар Христов по овој повод, карикатуристите, меѓу другото, ги нарече витези на доброто, кои можат да ја казнат неправдата, да ги обелоденат гревовите и сами да се казнат, но дека не се злопамтила. „Во моментот во којшто ја објавиле својата пресуда продолжуваат напред како Дон Кихот“, рече тој.

Карикатуристот Чавдар Николов објавува карикатури во бугарски и во британски весници и списанија. Моментално работи како карикатурист во весникот „Новинар“, а е добитник на повеќе награди во Европа. Ала и Чавдар Георгиеви се добитници на над 30 национални и меѓународни награди, а двајцата заедно реализирале изложби во Бугарија, Украина. Љубомир Михајлов е организатор на првата меѓународна изложба на карикатури во Софија во 2010 година, а за своите карикатури е награден со повеќе награди и признанија во Европа. Работи во областа на карикатурата, графичкиот дизајн, илустрацијата и книжевноста. (К.Б.)

 
Скопско лето спектакъл „Лалугер” PDF Печат

КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОННИЯТ ЦЕНТЪР НА Р БЪЛГАРИЯ В Р МАКЕДОНИЯ

Ви кани най-учтиво на 8 юли 2011 г., петък, от 22 часа в Музей на град Скопие, вход свободен, 

        на включения в програмата на Скопско лето спектакъл „Лалугер

от Александър Урумов,  режисьор - Юрий Дачев, сценография - Виолета Радкова 
                                           Участва - Николай УРУМОВ

Удостоен с наградата за актьорско майсторство                                                                                     на Международния фестивал на монодрамата в Битоля – 2011 г.

Николай Урумов завършва НАТФИЗ "Кр. Сарафов" през 1990 г. - клас проф. Николай Люцканов. Участия в театрални спектакли-изиграл е 38 роли, сред които като по-значителни откроява следните: Просперо в "Бурята" от Уилям Шекспир, Велико в "Януари" от Йордан Радичков, Хлестаков в "Ревизор" от Н. Гогол, Кулигин в "Три сестри" от А. П. Чехов, Санчо Панса в "Дон Кихот" от Мигел де Сервантес, Бай Ганьо в "Бай Ганьо" от А. Константинов/ Г. Данаилов, Змея в "Змей" от П. Ю. Тодоров/ М. Минков, Той в "Живот в кашони" от Ив. Кулеков и др.

Участия в киното- Актьорът се е снимал в над 55 игрални филма, сред които: "А сега накъде", "А днес накъде" -реж. Рангел Вълчанов, "Вампири, таласъми"-реж. Иван Андонов," Дунав мост"- реж. Иван Андонов, "Закъсняло пълнолуние" - реж. Едуард Захариев, "Хълмът на боровинките"-реж. А. Морфов, "Хайка за вълци"-реж. Ст.Трифонов, "Изпепеляване"-реж.Ст.Трифонов," Моето мъничко нищо"- реж.Д.Боджаков и др.

Награди: "Аскеер" 2000 - за ролята му на Каракалпаков в "Двубой"- НТ "Иван Вазов", "Икар" 2004 - за ролята му на Маргариди от "Криворазбраната цивилизация"- ДТ - Шумен, а с моноспектакълът "Живот в кашони"- ДТ-Габрово , актьорът получава отличия от редица международни фестивали (Албания, Литва, Полша и др.) Изпълнението му на Бай Ганьо през 2002 г е отличено за мъжка роля от фестивалите в Благоевград и Друмевите театрални празници в Шумен.

 
Блуз и Соул фестивал 2011 PDF Печат

Вторник, 5 јуни 2011 | 21:00 часот
Летен клуб „Колосеум“ - Градски парк

Програма:

5XL (Бугарија)
Gregor Hilden Band (Германија) со специјален гостин Harriet Lewis (САД)

 

5XL (Бугарија)

5xl-bg

5XL е еден од најдобрите состави на бугарската блуз сцена кој е формиран во 1996. година од страна на гитаристот Борислав Димитров-Боро кој многумина го сметаат за најдобар гитарист во Бугарија кога станува збор за блузот. Идејата беше на едно место да се соберат најдобрите бугарски музичари кои зад себе имаат богат музички опус и кои се докажани како квалитетни исполнители на овој музички жанр. Со многубројни настапи на фестивали, самостојни концерти  и редовни клупски свирки, 5XL  се афирмираа како концертна атракција која предизвикува интерес на љубителите на добрата свирка каде и да се појават. Составот го сочинуваат, покрај Борислав Димитров-Боро и Емил Рачев – гитара, Румен Александров – бас,  Радослав Славчев – тапани и Деси Тилева – вокал.  Составот исполнува авторски материјал, како и познати теми од лектирата на блузот во кои членовите на составот ги вметнуваат на оригинален начин елементите на џезот и рокот на свој препознатлив начин. Ова е прво гостување на блуз состав од Бугарија на скопскиот блуз фестивал, што само по себе претставува предизвик за нашите љубители на блузот да дојдат и да се уверат во квалитетот на 5XL од Бугарија. Нивниот електричен блуз нема д Ве остави рамнодушен!

 
Майсторски клас на Райна Кабаиванска PDF Печат

Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска

 

Право на участие в Майсторския клас на Райна Кабаиванска имат изпълнители до 32-годишна възраст, от страната и чужбина.
За конкурсното прослушване и за работата по време на Майсторския клас кандидатите подготвят репертоар от пет арии. След прослушването се определят десет участници и курсисти.
На разположение на участниците са пианисти-корепетитори и преподавател по италиански език.
Участниците имат възможност да получат стипендия от фонд “Райна Кабаиванска”. Завършилите участници получават сертификат.
Майсторският клас е открит за слушатели и публика.
Майсторският клас осигурява на участниците представяне в Галаконцерт в съпровод на Софийската филхармония и със специалното участие на Райна Кабаиванска. Майсторският клас е открит за слушатели и публика.

 Срок за кандидатстване:
9 септември 2011 г.

Прослушване:
13 септември 2011 г., 10 часа, Камерна зала “България”

Провеждане:
14-28 септември 2011 г., Камерна зала “България”

Гала концерт:
29 септември 2011 г., Голяма зала “България”

За информация:

http://www.nbu.bg/index.php?l=944

www.rainakabaivanska.net
Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 82 - 90 от 128
 
Top! Top!