www.mamboteam.com
Културно-информационен център на Република България в Скопие ©  
Начало Всички статии
19 April 2018
 
 
Всички статии
Благотворителен пролетен базар в Международно училище НОВА PDF Печат

ПОКАНА

Посолството на Р България в Р Македония

и

Българският културно-информационен център в Скопие

 

Ви канят най-учтиво

 

на 7-я Благотворителен пролетен базар 

в Международно училище НОВА,

ул. Прашка 27, на 20.04.2013 г. (събота) от 11:00 до 15:00 ч.

 

 


България ще бъде представена с книги, сувенири и традиционна кухня. Средствата от продажбата ще бъдат предоставени за благотворителност в областта на здравеопазването и екологията.

Пролетният базар предлага и панаир на книгата, представяне на национални  кухни, продажба на авторски сувенири, лотария с награди, детски кът, много музика и танци.

Вход свободен.

Очакваме ви!

 

 

 

 

 
НА ВНИМАНИЕТО НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ! PDF Печат

     НА ВНИМАНИЕТО НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ!

 

Посолството на Република България в Скопие уведомява всички, които желаят да кандидатстват в български висши учебни заведения, че на 18 и 19 май 2013 г. от 10.00 ч. до 16.00 ч. в Скопие ще се проведат курсове по български език, литература и история на България за кандидат-студенти.

 

Адрес на провеждане на курсовете: Български културно-информационен център, ул. „Петър Поп Арсов” № 14 А /зад Универсална зала/. 

 

Допълнителна информация и срок за записване за курса до 15 май на email: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите или на телефон 02/ 324 6675 /Български културно-информационен център в Скопие/.

 

                   Очакваме Ви!             
 
Дебелянова вечер в Скопие. Здравец от Копривщица за Македония PDF Печат
Дебелянова вечер в Скопие
Снимка: Анастасия Златилова

Дебелянова вечер в Скопие


Здравец от Копривщица за Македония


На 26 февруари 2013 г. в Българския културно-информационен център в Скопие, Република Македония, се състоя вълнуваща литературно-музикална вечер, посветена на Димчо Дебелянов във връзка със 120-годишнината от неговото рождение, която бе отбелязана в България през миналата 2012 г.

Вечерта бе организирана по инициатива на Димитър Христов - директор на БКИЦ - Скопие, и с любезното съдействие на къща-музей "Димчо Дебелянов" към Дирекция на музеите - Копривщица, и Община Копривщица. В срещата с жадните за високо българско художествено слово македонски граждани (сред които имаше и гости от Западните покрайнини - територия в Република Сърбия, населена с българи) участваха носителите на Националната награда "Димчо Дебелянов" Георги Киров (2004 г.) и Славимир Генчев (2012 г.), както и уредникът на Дебеляновия музей в Копривщица Дойчо Иванов. В групата бе включен и дарителят от Копривщица Любен Стоичков, който направи заедно с останалите участници и голямо дарение от книги и материали за България и Копривщица на БКИЦ - Скопие, а също и здравец от Дебеляновия двор и много мартеници по повод наближаващия ден на Баба Марта.

Литературно-музикалната вечер започна с прожекция на документален филм за Копривщица - уникалния възрожденски град, за който в България знае всяко дете, но чието име не говори нищо на по-голямата част от населението в съседна Македония. Димитър Христов, който откри и води срещата, изтъкна значението и ролята на Копривщица като български възрожденски, стопански, търговски и духовен център и люлка на Априлското въстание от 1876 г. Дойчо Иванов представи в обобщен вид мястото и ролята на Копривщица и нейните жители за културното и духовно израстване на българския народ в светлината на 190-годишнината от рождението на Найден Геров (роден на 23 февруари 1823 г.), открил в Копривщица първото класно училище. След като посочи големите събития и личности, които е дала на България Копривщица - книжовници, писатели, духовници и революционери, Иванов се спря по-подробно на житейския и творчески път на най-съвършения български поет - Димчо Дебелянов.

Емблематични за творчеството на Дебелянов и за цялата българска поезия стихотворения ("Черна песен", "Аз искам да те помня все така", "Да се завърнеш в бащината къща", "Помниш ли, помниш ли тихия двор") прочете Георги Киров, разказвайки накратко и интересни моменти от историята на тяхното създаване; той рецитира и две свои стихотворения, посветени на "поета на жизнения подвиг" (по определението на Димчовия приятел Людмил Стоянов), а Славимир Генчев изпълни няколко свои песни по стихотворения на Дебелянов и по свои стихове, пропити от дебеляновска атмосфера и звучене. Тук стана дума и за това, че Дебелянов е родоначалник на най-плодотворната линия в българската поезия след него и е повлиял най-много от всички български класически поети на развитието на българското художествено и поетично слово и на българската поезия като цяло. Без да бъдат негови епигони и подражатели, в творчеството на мнозина и от съвременните български поети се открояват елементи от дебеляновския поетичен свят и атмосфера, което още веднъж показва каква е истинската величина на неговата безсмъртна поезия.

Накрая Димитър Христов прочете свое ново стихотворение за Дебелянов, кръстено просто "Поетът".
След това срещата продължи на чаша вино, а разговорите бяха посветени на българската поезия и култура и на нейното по-нататъшно успешно представяне в братска Македония.

В навечерието на 1 март в залата на БКИЦ вече бе подредена богата изложба с мартеници, повечето от тях изработени от деца и възрастни, редовни посетители на Българския културно-информационен център.

 
Вечер, посветена на най-нежния български лирик Димчо Дебелянов PDF Печат

 

ПОКАНА

 

Българският културно-информационен център

Ви кани най-учтиво

на вечер, посветена на най-нежния български лирик

ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ,

с участието на носителите на Дебеляновата награда поетите  Славимир Генчев и Георги Киров,

и Дойчо Иванов-уредник на къщата-музей на поета

в град Копривщица,

на 26 февруари 2013 г., вторник, от 17.30 часа,

в салона на Културния център в Скопие,

ул. Петър Попарсов 14 А.

  

Очакваме Ви!

 

 

 

 

 

 

 

 

 
140 години от обесването на Апостола на свободата ВАСИЛ ЛЕВСКИ PDF Печат

 

ПОКАНА

 

 

 

140 години от обесването

на Апостола на свободата

ВАСИЛ ЛЕВСКИ

 

Посолството на Република България

в Република Македония

и Българският културно-информационен център

Ви канят на поклонение в памет на        Васил Левски

в Скопие на 19 февруари 2013 г.         /вторник/ от 12 ч. – поднасяне на цветя пред барелефа на революционера на фасадата

на сградата на Посолството.

 

След церемонията ще има кратко събиране в салона на Посолството.

 

Каним всички желаещи да се присъединят.

 

 

 

 

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 37 - 45 от 128
 
Top! Top!